15 Maart 2016: Wet DBA en wat het betekent voor ondernemers

Terug naar vorige pagina

 DISCLAIMER: Alle informatie in dit artikel is verkregen uit de presentatie van Pierre Spaninks. Dit is geen juridische, fiscale informatie die bindend is. Dit komt allemaal uit onderzoek waarbij niets echt vaststaat. Ga voor de zekerheid naar een fiscalist of jurist.

“Ben jij een zzp’er die iets verkoopt of die zichzelf verhuurd?” Dat was de eerste vraag die Pierre Spaninks deze avond vroeg. Want als jij iets verkoopt is er niets aan de hand, echter als jij diensten hebt waarvoor je jezelf verhuurt dan kan de nieuwe wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties gevolgen voor je hebben.

De wet is gemaakt om schijnzelfstandigheid aan te pakken, maar eigenlijk dereguleert hij het hele systeem waardoor weinig ondernemers, zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers weten waar ze aan toe zijn. In ieder geval verandert de verantwoordelijkheid voor de kosten als de belastingdienst vindt dat er toch een dienstverband is naar de opdrachtgever, waar die onder de VAR regeling nog bij de opdrachtnemer, meestal de zzp’er, ging.

Belangrijke punten van het DBA

Bij opdrachten die langere tijd duren zijn er vier punten waar de Belastingdienst waarschijnlijk op controleert om te bepalen of er sprake is van verkapt dienstverband. Daarom is het verstandig om in het contract vast te leggen dat:

  1. Er is geen sprake van een arbeidsovereenkomst.
  2. De opdrachtgever geen beloning/doorbetaling geeft bij ziekte of vakantie
  3. Er geen gezag is van de opdrachtgever naar de opdrachtnemer.
  4.  De zzp’er zich vrij mag laten vervangen, dus ook geen opties geven door wie dat dan kan zijn.

Vanaf mei kunnen er contracten worden voorgelegd aan de belastingdienst om te zien of die door de keuring komen. Zzp’ers mogen maar 1 contract indienen gedurende de 2016. Opdrachtgevers mogen echter meerdere contracten inleveren.

De modelovereenkomst biedt echter geen garantie voor de ondernemer en zzp’er dat alles nu goed is. Als de belastingdienst bij een inspectie ondanks het contract toch vindt dat er sprake is van een dienstverband moet de opdrachtgever alsnog de extra loonkosten betalen en raakt de opdrachtnemer de uren kwijt bij die opdrachtgever. Dit kan ervoor zorgen dat de zzp’er niet meer voldoet aan de voorwaarden om als ondernemer te worden aangemerkt en gebruik te kunnen maken van alle aftrekposten.

Het lijkt er dus op dat de belastingdienst van alles te winnen heeft bij de nieuwe regeling en dat ondernemers op (belasting)kosten gejaagd kunnen worden.

Wat te doen met het DBA

Het advies van Pierre Spaninks is dan ook om met opdrachtgevers en opdrachtnemers aan tafel te gaan zitten en de huidige situatie op papier te zetten om te zien of die aan de regels voldoet en eventueel de manier van werken aan te passen.

Zzp’ers worden ook aangeraden om op te letten waarvoor je tekent. Een clausule met geheimhouding en boetes die niets met de belastingdienst te maken hebben kunnen worden voorgelegd terwijl dat deel niet van belang hoeft te zijn voor de goedkeuring van de Belastingdienst.

Een andere oplossing is om je er niets van aan te trekken en voor de zekerheid geld achter te houden voor het geval dat er extra betaald moet worden.


Als zzp’er is het ook mogelijk om bezwaar te maken tegen de beslissing van de Belastingdienst om op die manier alsnog aan het urencriterium te voldoen. 

Printen
 Juli 2018 
ZoMaDiWoDoVrZa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Toon huidige maand